Het Clos de Vougeot: haar geschiedenis is diep geworteld in die van de abdij van Cîteaux, eigenaar van het landgoed van de 12e tot 18e eeuw. Grand cru van de Côte de Nuits, Hoofd van de Orde van het Broederschap van de Ridders du Tastevin, meer is er niet nodig om het één van de iconen van de Bourgondische wijngaarden te maken.

Op de weg van de Grands Crus

Het statige silhouet van het kasteel, in het hart van de wijngaarden van de Côte de Nuits,  is van ver te onderscheiden. De Pinot Noir druif is er de koning en komt bij het Clos de Vougeot het beste tot zijn recht, alles in subtiele nuances. 

Uniek en Veelvoudig

Vandaag de dag verdelen ongeveer 80 verschillende eigenaren de 50 hectare grond van het Clos de Vougeot: het resultaat van opeenvolgende verkopen vanaf 1789, die het vertrek van de monniken van Cîteaux inluidden. Na de oogst bereidt iedere eigenaar zijn wijn afzonderlijk van de ander en volgens zijn eigen persoonlijkheid. Hoe moeten we deze wijn, of eigenlijk deze wijnen dan beschrijven? We benadrukken hun overeenkomsten. Een erg intense, rode framboosachtige tot diep granaatachtige kleur. Een zacht boeket wat doet denken aan een roos, een viooltje of de reseda en later gerijpte frambozen, zoethout, truffels…Ten paleize laat de adel van zich spreken door een mengeling van elegante finesse en een rijkdom aan overvloed. Het is wijn die bewaard dient te worden, die al zijn kwaliteiten in 10 tot 30 jaar, soms zelfs nog langer, tot uitdrukking kan brengen…. Wat deze wijn ook zo bijzonder maakt, het resultaat zal nooit nalaten het motto van de Ridders van de Tastevin in ere te houden: “Nooit tevergeefs, altijd een wijn.”

Wist u dat ?

Er eens een monnik in Cîteaux was die een voorbestemde naam had gegeven om het Clos de Vougeot te beheren: Dom Goblet. Deze bleef bestaan tot de Revolutie, tot de Cisterciënzer orde werd ontbonden en de wijngaarden werden verdeeld.