Pommard is de akoestische, genereuze, tot de verbeelding sprekende naam van een dorp en een iconische wijngaard in Bourgondië. Gelegen tussen Beaune en Volnay, zijn de wijnen van Pommard het symbool van de rode Bourgondische wijnen en sinds de Middeleeuwen een verwijzing naar “De bloem van de wijnen van Beaune.”

Exclusief Pinot Noir

Op enkele kilometers ten zuidwesten van Beaune zien we de eerste heuvels van Pommard. Een mozaïek van percelen en landgoederen omringen een gezellig en charmant dorp, wat zijn naam te danken heeft aan een godin uit de oudheid Pomona, godin van de tuinen. In de côte de Beaune, bekend om zijn grote witte wijnen, vormt Pommard een uitzondering met zijn wijnen uitsluitend voortkomend uit de druif Pinot Noir.

Ferrari of Aston Martin ?

Binnen deze benaming van 321 hectare, lijkt het hier op een heuse haute couture modeshow, een verzameling van 28 premiers crus die samen een buitengewone wijnkaart vormen. Deze wijn heeft  een mooie donkere robijnrode kleur met prachtig donker fruit en minerale aroma’s, de geur verspreidt zwart fruit, aroma’s van pure chocolade en leer. In de smaak is de Pommard een eerlijke en loyale wijn, met zijn stevige en krachtige tannines. Zoals in elke familie kent ook deze benaming beruchte persoonlijkheden, in tegenstelling tot zoals het hoort in de wijngaarden van Bourgondië. Een wijnmaakster in Pommard vertaald op haar eigen manier het karakter van deze wijnen. “De Rugiens, krachtige en gestructureerde wijnen ten zuiden van het dorp, doen denken aan een jonge man met schouders zo breed en stevig als die van rugbymannen rijdend in een krachtige Ferrari terwijl de Epenots, zijdeachtig en vrouwelijk gelegen in het noorden, doen denken aan de elegantie van een jonge golfer achter het stuur van een Aston Martin.”

Wist u dat ?

Het kasteel van Pommard, een elegant onderkomen uit de 18e eeuw, omheind door een stuk land van 22 hectare, het grootste ingesloten monopolistische stuk land van de Bourgondië is, behorend tot dezelfde eigenaar?