In Bourgondië worden vier druivensoorten geteeld. De “rode” rassen zijn de Pinot Noir en de Gamay. De “witte” rassen zijn de Chardonnay en de Aligoté. De Pinot Noir en de Chardonnay zijn de meest voorkomende. 

De Pinot Noir

De pinot noir produceert de beste rode wijnen van Bourgondië met nota bene de aroma’s van rood fruit en specerijen. De mogelijkheid om de wijnen afkomstig van de pinot noir te bewaren is over ’t algemeen belangrijk.

De sap van de pinot noir is kleurloos. Pas tijdens het weken en het gisten in het vat geeft de gekleurde materie uit de schil van de druif zijn rode tint aan de wijn. 

De Chardonnay

De chardonnay produceert bijzondere witte wijnen met nota bene aroma’s van mineralen, bloemen en wit en geel fruit. De witte Bourgondische wijnen afkomstig van de Chardonnay worden in de hele wereld erkend door hun aromatische kwaliteiten. 

Wist u dat?

In Bourgondië, in tegenstelling tot andere regio’s, worden geen druiven gemengd tijdens de ontwikkeling van wijn*. De grote Bourgondische wijnen brengen dus alle rijkdom van de Bourgondische grond tot uiting via de Pinot Noir voor de rode wijnen en de Chardonnay voor de witte wijnen. 
 
**Behalve enkele uitzonderingen zoals Le Passe-Tout-Grains, Les Coteaux Bourguignon of enkele Crémants de Bourgogne.