De wijngaarden van de Côte de Beaune produceren rode prestigieuze rode wijnen en witte wijnen die wereldwijd gewaardeerd worden voor hun elegantie en finesse. Het is één van de vijf grootste wijngaarden van Bourgondië. 

De wijngaarden van Bourgondië

De Bourgondische wijn regio strekt zich uit over bijna 300 km, van Joigny in de Yonne tot Mâcon in de Saône en Loire. Ze bestaat van noord naar zuid uit 5 grote wijngaarden:

  • Chablis en de Grand Auxerrois (in de Yonne)
  • Côte de Nuits (in de Côte d’Or)
  • Côte de Beaune (in de Côte d’Or)
  • Côte Chalonnaise (in de Saône en Loire)
  • Mâconnais (in de Saône en Loire)

De gehele Bourgondische wijngaard is geklasseerd als Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C., Franse kwaliteitscontrole), dit is een uitzondering in Frankrijk!

De Côte de Beaune

Grands crus, premiers crus en prestigieuze benamingen volgen elkaar op in de Côte de Beaune. Van noord tot zuid strekken de wijngaarden zich uit van Ladoix-Serrigny tot Maranges, geografisch gedomineerd door de Hautes-Côtes de Beaune. De Côte de Beaune staat bekend om zijn grote witte wijnen zoals Corton-Charlemagne, de Montrachet of de Meursault. Zeer mooie rode wijnen komen bij uitzondering ook voor tussen de Corton, Pommard of de Volnay. 

De Hautes-Côtes de Beaune

De wijngaarden van de Hautes-Côtes de Beaune produceren excellente Bourgondische regionale namen die tevens profiteren van de benaming Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune.