De Bourgondische wijngaard klimaten werden op 4 juli 2015 ingeschreven in de UNESCO erfgoed lijst. De inschrijving is een erkenning van het unieke karakter van het wijngebied tussen Dijon en Beaune en tot aan Santenay. Opmerkelijke landschappen, bijzondere architectonische bouwwerken, een unieke know-how zijn de elementen die tot deze klassering hebben geleid. 

Wat is een klimaat ?

Het climat is een specifieke Bourgondische term om een stuk wijngrond te beschrijven. Sinds eeuwen nauwkeurig beschreven (en vrijwel onveranderd gebleven), is ieder climat een wijnperceel die zijn naam, zijn historie, zijn smaak en zijn plaats in de hiërarchie van wijnen heeft. Er zijn meer dan 1.000 climats die op elkaar aansluiten op een smalle strook van Dijon tot Santenay, ten zuiden van Beaune; sommige luisteren naar illustere namen als Chambertin, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Montrachet, Corton, Musigny…

Wat is de oorsprong van de Bourgondische climats?

Nergens anders is de wil zo groot en is men zo ver gegaan om op een verfijnde manier wijn te verbinden met de plaats waar hij geproduceerd wordt als in Bourgondië. Dit heeft geresulteerd in wijngaarden verdeeld in vele percelen, een bijna perfectionistische knowhow, opmerkelijke landschappen, dorpen met bijzondere bouwwerken, Dijon en Beaune, een economie, een specifieke cultuur en één woord om alles te karakteriseren: Climat. 

Welke elementen zijn ingeschreven in de UNESCO Wereld Erfgoed?

De climats zijn een uitzonderlijk voorbeeld van wijnbouw die andere wijnboeren over de hele wereld inspireren. Ze vormen een unieke culturele plaats gevormd door 2.000 jaar historie, gekarakteriseerd door een bijzonder erfgoed, of het nu volk gerelateerd is of monumentaal (Hospices de Beaune, Paleis van de Hertogen van Bourgondië, Kasteel Clos de Vougeot…). Hun opname in de lijst van Wereld Erfgoed geeft de mogelijkheid dit aan toekomstige generaties door te geven en een internationale erkenning van hun unieke karakter. 

Een inschrijving in 2015

De Bourgondische wijnklimaten werden ingeschreven in de UNESCO Wereld Erfgoed lijst op 4 juli 2015, tijdens de 39e zitting van het Comité van de Wereld Erfgoed die gehouden werd in Duitsland. 

Bourgogne Rando Vignes, op de paden van de UNESCO


Bourgogne Rando Vignes is een nieuwe app die u meeneemt uit wandelen, onder begeleiding van een audiotour, op de wandelpaden kriskras door het gebied van de Bourgondische wijnklimaten. Het is niet meer nodig de weg te vinden op een kaart of maar een beetje overal te kijken naar interessante plekjes, de app doet dit alles voor u d.m.v. audiobegeleiding. Weten wat de beroemde Climats van Bourgondië nou zijn, waarom wijnmakers cabottes (soort ronde huisjes) bouwen en waarvoor meurgers (stenen muurtjes) dienen…de Franse stem van George Clooney zal het u vertellen gedurende uw wandeltocht.Er zijn 4 wandelingen voor u beschikbaar: rondom het beroemde Kasteel van Clos de Vougeot (7 km), in het hart van de Bourgondische Grands Crus met als vertrekpunt Morey-Saint-Denis (6 km), La Butte de Corton met als vertrekpunt Pernand-Vergelesses (6 km) of het pad Crêtes à Santenay (11 km). 

 

Bourgondië Rando Vignes is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play