In de jaren vijftig verwelkomde deze legendarische weg automobilisten, met bestemming het zonnige zuiden, de Côte d’Azur en in het bijzonder de vakantie. Verlaten na de opening van de snelweg, heeft ze vandaag de dag de interesse opgewekt bij bezoekers met een nostalgisch verlangen naar het verleden en die zijn verleid door de pracht van de Bourgondische landschappen. 

Op weg naar vakantie!

Deze lange Franse route nationale “van Parijs naar Milaan via Turijn”, verbond Parijs aan Italië via Lyon en de Savoie en doorkruiste Bourgondië. 
Nu de D906 geworden, nodigt ze u uit om uw tijd te nemen, een pauze te nemen in het Pays Beaunois, halverwege Parijs en Lyon en vooral ook een “retro” stop te maken op het Bel-Air tankstation, gelegen aan de top van het stadje La Rochepot. 
 

Bel-Air: het retro tankstation!

Deze stopplaats was een onontkoombare stop tijdens de vakantierit. In de jaren 70 kende het station, waar zich het restaurant “Relairoute” bevond, zijn gloriemoment door een mythische scène in de film van Jean Pierre Melville, Le Cercle Rouge met Alain Delon en Bourvil. 
Vandaag de dag is het tankstation Bel Air onderhevig aan een complete restauratie: retro signs, overname van oude garages met de typische architectuur van de jaren 50, reclame van de grote merken van weleer geschilderd op de muren en het creëren van een clubhuis. Verzamelaars van oude auto’s en hun verenigingen gebruiken deze plaats één weekend per maand om te ruilen en te wisselen. 

De Grands Crus van de Côte de Beaune tot Chagny

Nadat we het terrein van Bel-Air hebben verlaten, dalen we af naar La Rochepot, een doorgang waar vrachtwagenchauffeurs vroeger tegenop zagen, maar we laten al snel de veelkleurige geglazuurde dakpannen van het kasteel achter ons, want het dorp Saint Aubin komt op in een zee van wijngaarden. U rijdt nu vervolgens tussen de percelen van de prestigieuze wijngaarden van de Grands Crus van Montrachet “de grootste witte wijnen ter wereld”  richting Chagny, gastronomische stad waar het beroemde restaurant Lameloise met 3 Michelin sterren is gevestigd. 
U zult er nog andere retro getuigen ontdekken “des 30 Glorieuses”: het tankstation genoemd Pont de Paris waarvan de reclame, welke één van zijn gevels bedekt, is ingeschreven in het Industriële Erfgoed van de 20e eeuw; de monumentale sculptuur van Olivier Mosset reproduceert de vroegere ontvangst van haar buurvrouw, het tankstation. 

Wist u dat?

Er een ander leuk verhaal is over de plek “Bel-Air”: Louis Chevrolet, een jonge Beaunois geboren in Zwitserland, monteur in een fietswinkel, zou in 1887 een rijke Amerikaan met zijn panne hebben geholpen. Later, eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten en na zijn carrière als piloot, creëerde hij het automerk Chevrolet. We vinden het leuk dit te vertellen daar Louis Chevrolet in zijn jeugd regelmatig de plek Bel-Air bezocht en hij zou deze naam gebruikt hebben voor zijn beroemde auto Chevrolet “Bel Air”, geproduceerd tot 1975 in de Verenigde Staten door General Motors.