Of het nu in de kelder van een handelaar in Beaune is of op een familielandgoed in de Côte de Beaune, u zult zich moeten onderwerpen aan een lokaal ritueel, afdalen in de kelder… “Pas op je hoofd”!

De grote huizen van de Beaunoises wijnen

In Beaune verwelkomen de wijnhandelaren u van harte in hun kelders, in enkele gevallen een netwerk van meerdere kilometers met een opmerkelijke architectuur en een fantastische reis door de tijd van de 4e naar de 21e eeuw. Na de revolutie vestigden handelaren zich overal in de stad: in kloosters, kerken en zelfs in de stadsmuren is geïnvesteerd door de grote wijnhuizen. Rondleidingen, proeverijen onder begeleiding, zintuigelijke en interactieve belevenissen, ieder huis laat u kennis maken met haar geschiedenis, haar cultuur en haar wijnen.  

Wijn proeven bij een wijnmaker

De eigenaar ontvangt u in de wijk Saint Nicolas, thuisbasis van de Beaunois wijnmakers of op het familielandgoed in de dorpjes van de Côte. De wijnmaker zal u uitleggen hoe hij werkt, hoe hij de oogst voorbereidt, hoe hij zijn wijnen maakt. Soms zal hij u meenemen naar zijn wijngaard, net buiten het dorp en u uitleggen hoe het Bourgondische landschap in elkaar steekt. Terug in de kelder eindigt de rondleiding met een proeverij volgens de regels: uit de fles of uit het vat, u deelt samen een gezellig moment soms vergezeld door een mâchon (kaasplankje, jambon persillé). 

Kastelen & wijngaarden op Bourgondische wijze

De Côte de Beaune telt tevens een mooie verzameling wijn kastelen: Aloxe Corton, Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet, Santenay, vaak omringd door hun wijngaarden, bieden ze een andere kant van de wijnwereld, historisch erfgoed, bezoek de wijnmakerij, de kelders, soms een restaurant, table d’hôte en overnachtingen op het kasteel geven de kans speciale momenten te verlengen. 

Van de wijngaarden naar de kelders, gezelligheid ten top!

Of het nu handelaren van wijnbouwers of van wijn coöperaties zijn, meer dan 300 Bourgondische domeinen dragen het motto “Van wijngaarden naar de kelders”. Deze wijn professionals openen hun deuren voor u en doen ‘r alles aan u een persoonlijk onthaal te geven en u gratis minstens 1 wijn te laten proeven.