De berg van Corton, gelegen op het noordelijke punt van de Côte de Beaune, rolt zijn zacht glooiende wijngaarden uit over drie dorpen: Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny en Pernand-Vergelesses. In het hart van dit natuurlijke amfitheater, delen twee grote wijnen, de rode Corton en de witte Corton-Charlemagne hun bijzondere grond. 

De keizersberg

Grenzend aan de route langs de Grands Crus is de berg van Corton een iconische plek van de Côte de Beaune. Op de afgeronde hellingen zijn meer dan 150 hectare wijngaarden verdeeld in een groot aantal bekende namen waarvan twee grands Crus. De rode Corton en de witte Corton-Charlemagne bezetten de hellingen tot halverwege waarna de kleine hout spar de ruimte krijgt en de kroon op de berg vormt. Deze zeer oude wijngaard heeft zijn naam te danken aan twee keizers, Curtis d’Othon en Karel de Grote. De legende wil dat de Karolingische keizer deze wijngaard met Chardonnay liet planten om zijn baard niet te bevlekken. 

De Corton

Meer magisch kan Bourgondië niet worden, dan wanneer twee grote wijnen samenbrengt worden op één heuvel, twee wijnen die ’t beste van hun oorsprong tot uitdrukking weten te brengen in twee verschillende varianten. De Corton bedekt met 90 hectare het grootste deel van de berg. Het is de enige rode grand cru van de Côte de Beaune, maar een witte Corton is ook nog te vinden, alhoewel zeldzaam. Met zo’n omvangrijk oppervlak beschikt de Corton over een scala aan uitdrukkingen. Echter de “Koning van de levenslustigen” zo genoemd door Camille Rodier, eigenaar van het Clos de Vougeot, is allereerst een krachtige en weelderige wijn. Als een fluwelen mantel wordt ’t glas gevuld door een boeket van rood/paars fruit wat evolueert naar houten noten, dier, peper. Deze atleet is op z’n best met een gesmoord stuk rundvlees, wild met saus en intens smaakvolle kazen. 

De Corton-Charlemagne

De Corton-Charlemagne vormt ook een perfect paar met top gerechten: foie gras, het verfijnde vlees van een langoustine of kreeft komen uitstekend tot hun recht met deze kampioen. Bij het proeven ziet u een bleek gouden kleur wegtrekkend naar amberkleuring met de jaren, uw reukorgaan wordt verleid door de delicatesse van walnoten, gebakken appel en vuursteen. Deze grote wijn met onmiskenbare aromatische kracht is een langeafstandsloper en net als de Corton, kan hij 25 tot 30 jaar verouderen worden in de kelders. 

Bourgondië Rando Vignes, op de paden van de Unesco

Bourgondië Rando Vignes is een nieuwe app die u, al wandelend meeneemt, tijdens een audiotour over de paden die de Berg van Corton sieren. U heeft geen wandelkaart meer nodig om uw route te vinden of interessante plekken te zoeken, deze app doet dit alles voor u onder audiobegeleiding. Weten wat de beroemde Climats van Bourgondië nou zijn, waarom wijnmakers cabottes (soort ronde hutten) bouwen en waarvoor meurgers (stenen muurtjes) dienen…de Franse stem van George Clooney zal het u vertellen tijdens een 6 kilometer lange wandeltocht.