Mevrouw heeft haar milieubescherming, haar periode en haar prijs, zeker weten…

 
De Bourgondische truffel is een luxe product die op de kalkstenen vlakten, die de wijnstreek rijk is,  wel gedijt en zich vormen op braakliggende akkers en kreupelhout. Rustig groeiend tussen hazelaars, haagbeuken en zwarte dennenbomen wordt deze kwetsbare champignon geoogst van half september tot eind januari, wat ook de hogere prijs verklaart. Om deze schat te oogsten, is geen hoogstaande technologie nodig, maar een gespecialiseerde hond met een erg goede neus die de musky parfumgeur van de champignon kan ruiken. 

Ja, maar Madame is goddelijk!


De geur van kreupelhout en hazelnoot is onweerstaanbaar maar vervliegt ook makkelijk, het geheim van het succes van het gerecht zit ‘m in het vasthouden van de delicate aroma’s van de truffel. Bereid haar met een royale omelet of met een heerlijke salade met walnoten en een scheutje olijfolie. De Saint Jacques noten of risotto worden opgewaardeerd door deze heerlijk champignon. 

Madame wordt bediend…
 

Het Huis van duizend truffels en champignons, gelegen in de Hautes Côtes de Nuits, deelt al zijn geheimen door een expositie en een educatieve rondleiding te hebben gewijd aan de truffel, gevolgd door een proeverij. 
Bij l’Or des Valois in Concoeur en Corbois, kunt u deelnemen aan een kelderzitting, de jacht naar truffels met een specialist en zijn hond, gevolgd door een proeverij en een maaltijd “één en al truffel”. In de herfst kunt u deelnemen aan proeverijen van wijn en truffels in het Domaine Rion in Vosne-Romanée of u kunt een thematisch weekend boeken in een Bed & Breakfast op het Domein de la Combotte in Nantoux  waar u een truffelfarm kunt bezoeken en de subtiele overeenkomsten tussen Bourgondische wijnen en truffels kunt onderzoeken.