Iedere wijnregio in Frankrijk heeft zijn eigen wijn classificatie. In Bourgondië is het begrijpen van de grond erg belangrijk want het is de bodem die zijn naam geeft aan de wijn (in de Elzas de druif, in de Bordeaux streek, het landgoed…). De wijn gronden in Bourgondië worden ook wel “Climat” genoemd. Het betreft dan een wijnperceel, zorgvuldig afgebakend en sinds eeuwen vernoemd, vol historie en bevoorrecht is door specifieke geologische en klimatologische omstandigheden. 

“Wanneer we in Bourgondië spreken van een climat, kijken we niet naar de hemel, maar richten we onze ogen naar de aarde”

Citaat van Bernard Pivot, schrijver en president van het Comité ondersteuning van de Vereniging registratie van Climats van de Bourgondische wijngaarden aan de Unesco World Heritage. 

Regionale benamingen

Ze beslaan het ensemble van Bourgondische wijnen. Op de fles staat het woord “Bourgogne”.Voorbeelden van regionale benamingen: Bourgogne aligoté, Bourgogne Hautes côtes de Beaune, Crémant de Bourgogne…

Gemeentelijke benamingen

Er bestaan 44 gemeentelijke benamingen. De wijn draagt de naam van het dorp waar hij is geproduceerd. Voorbeelden van gemeentelijke benamingen: Beaune, Savigny les Beaune, Auxey-Duresses, Saint-Romain…

Premiers Crus benamingen

Binnen een gemeentelijke benaming zijn er percelen, die we ook climats noemen, vastgesteld en geclassificeerd als premiers crus, met name is er gelet op de prestatiebestendigheid van hun kwaliteit. Bijvoorbeeld het perceel ‘Les Marconnets’, gelegen in het benamingsgebied van Beaune is geclassificeerd als 1er cru. Beaune is de grootste naam (qua oppervlakte) van de Côte d’Or en telt 42 percelen geclassificeerd als premiers crus. Op de fles moet verplicht de vermelding “Appellation 1er cru contrôlée” staan met de naam van de plaats. (voorbeeld: “Appellation Beaune 1er Cru”). De naam van het perceel is niet altijd duidelijk op de etikettering. Voorbeelden van Premiers Crus benamingen: Beaune 1er Crus “Les Marconnets”, Beaune 1er Cru “Les Cents Vignes”, Volnay 1er Cru “Les Caillerets”, Pommard 1er Cru “Les Rugiens”, Meursault 1er Cru “Les Perrières”, Savigny-lès-Beaune 1er Cru “Les Peuillets”, Santenay 1er Cru “La Comme”. 

Grands Crus benamingen

De Grands Crus benamingen vertegenwoordigen “de elite” van de Bourgondische wijnen. Ze zijn geproduceerd op de meest gereputeerde percelen. Een zelfde benaming Grand Cru kan gecultiveerd zijn in meerdere dorpen, dit is het geval van Corton Grand Cru die is geproduceerd in de dorpjes Aloxe Corton, Ladoix-Serrigny en Pernand Vergelesses. Op de fles moet verplicht vermeld staan “Grand cru”.Alleen de rode Grands Crus mogen gevolgd worden door de naam van het klimaat waar ze vandaan komen (voorbeeld: Corton Grand Cru – Les Bressandes). In de Côte de Beaune bestaan 8 Grands crus: Corton, Corton Charlemagne, Charlemagne, Montrachet, Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet…De Romanée-Conti is met zekerheid de meest bekende van alle Bourgondische Grands Crus benamingen. Slechts een enkeling kan deze aanschaffen want de gemiddelde productie is maar 5.980 flessen per jaar.