Ten zuiden van Beaune, tussen Volnay en Puligny-Montrachet, opent het wijngebied van Meursault een gouden deur, die van de Côte des Blancs. Op dit unieke stukje aarde halen de wijnen uit Meursault het beste uit de Chardonnay.

Een muizensprong

Men zegt wel dat de naam Meursault “een muizensprong” betekent, daar de percelen die rode wijn produceerden door een enkel muizensprongetje gescheiden zouden zijn van die van de witte wijn. Vandaag de dag is bijna 400 hectare van deze wijngaard beplant met de Chardonnay op zacht glooiende heuvels tussen e230 en 360 meter hoogte. Het dorp in het midden, met zijn prachtige wijnkastelen, welgestelde dorpshuizen en de torenspits van zijn Gotische kerk welke de wolken lijkt te plagen, lijkt een droom maar het belangrijkste speelt zich af onder de grond. Daar is het dat de alchemie, bestaande uit een juiste combinatie van klei, kalksteen en mergel, zorgt voor de onnavolgbare stijl van de wijnen uit Meursault. De, tot wijnboeren geworden, Cisterciënzer monniken, hadden dit al door toen zij, vanaf de 11e eeuw, de waarde van deze wijngaard inzagen. 

De stijl Meursault

Een heldere goudgroene kleur, een verfijnde geur door de aroma’s van lindebloesem, meidoorn,  hazelnoot, amandel en honing vormen de climats (perceel waarvan de rijke grond en de natuurlijke omstandigheden uniek zijn), oftewel de bodem, dit is het visitekaartje van een Meursault. Of u nu amateur of kenner bent, de aromatische kracht, het magische evenwicht tussen zacht en fris en de lange afdronk van deze wijn maken indruk. Onder de 19 climats ingedeeld in 1ers crus, vindt u legendarische namen als Les Charmes, Les Perrières, Les Genevrières of Les Gouttes d’Or…hoe kunt u deze namen uitspreken zonder te denken aan de gerechten die hen zouden kunnen begeleiden: gevogelte in witte saus, amandel forel of gegrilde schaaldieren, en waarom niet een blauwe kaas? 

Wist u dat ?

In deze zee van Chardonnay zijn sommige percelen, gelegen aan de kant van Volnay, trouw gebleven aan de Pinot Noir. Onder de bevolking van Meursault grapt men dat dit de beste Volnay is! Deze productie, natuurlijk topgeheim (13 hectare waarvan 1e crus) geeft een elegante en schitterende wijn met de aroma’s van rood fruit en zwarte kersen.