Samen met de zwarte bes en de mosterd is de peperkoek onderdeel van de Bourgondische gastronomische trilogie. 

In een in honing gedrenkt koekje zag de grote chef kok Bernard Loiseau “brood goed voor je gezondheid” en riep uit “Dit is het land en het product! Dit is in één keer heel Frankrijk en mijn geliefde Bourgondië!”.
Peperkoek was al vanaf de Oudheid bekend maar het hedendaagse recept verscheen in China onder de naam Mi-Kong in de 10e eeuw. Als een echte wereldreiziger, maakte de lekkernij deel uit van de rantsoenen van de ridders van Gengis Khan en kwam zo ook in handen van de Arabieren. Tijdens hun verblijf op Heilige Grond namen de kruisvaarders de lekkernij mee in hun bagage. Er wordt beweerd dat deze koek, genaamd “Boichet” in de middeleeuwen geïntroduceerd is in Bourgondië door Hertogin Margaretha van Vlaanderen tijdens haar huwelijk met Filips de Stoute…. Tenzij het meegenomen werd uit Courtrai door haar kleinzoon, de Hertog Filips de Goede. 

Peperkoek de Dijon

De naam “peperkoek” verscheen voor ’t eerst in Dijon in 1702 bij Bonnaventure Pellerin “verkoper van peperkoek en cabaretier”. Bekend om zijn finesse genoot de peperkoek al snel grote bekendheid bij het grote publiek en al snel telde men 12 fabrieken in de Côte D’Or. 

Het Huis Mulot en Petitjean is het laatste ambachtshuis van peperkoek Dijonnais. Het is gevestigd in een schitterend vakwerk huis op het plein Bossuet in Dijon. In Beaune is de beroemde peperkoek te vinden, 100% handgemaakt en specialiteiten als nonnettes (kleine peperkoekjes gevuld met jam) of glacé mince (gesuikerde specerij), geglazuurde peperkoek in de mooie winkel Mulot en Petitjean op de place Carnot. 

Peperkoek is een genot voor kinderen maar niet allen voor hen! – Het eindigt met een zoete noot – Mulot&Petitjean zet de traditie van de peperkoek voort sinds 1796 – Neem deel aan onze gastronomische rondleidingen
 

In de keuken

De peperkoek is een beetje de Madeleine de Proust van de Bourgondiërs, het roept jeugdherinneringen op, tederheid en wordt vooral gegeten in de winter tijdens de feestdagen. 
In de keuken gaat de peperkoek perfect samen met talrijke voedingsmiddelen, of ze hartig of zoet zijn, zoals foie gras, geitenkaas, kip, forel maar ook met vijgen of rabarber.