Op 30 km van Beaune, in de buurt van Chagny, ligt het kasteel van Couches, een imposante middeleeuwse vesting, geclassificeerd als “Historisch Monument”. Op de agenda: rondleidingen in klederdracht, spektakels, evenementen en proeverijen. 

Oude vesting van de hertogen van Bourgondië

Het kasteel is een oude vesting van de hertogen van Bourgondië uit de 11e eeuw. Het had als functie de route tussen Parijs en Chalon-sur-Saône te beschermen. Het kasteel onderging, door de eeuwen heen, meerdere transformaties, maar het beschermende karakter bleef intact. Dit fort domineert de weg en het omliggende platteland vanaf de top van zijn gekanteelde torens en de donjon. Binnen kunt u de flamboyante Gotische kapel bezoeken, het huis, de gerechtstoren en vooral ook de indrukwekkende sousterreinen. 

Wist u dat?

Het kasteel van Couches is zogezegd van Margaretha van Bourgondië. Als kleindochter van koning Saint Louis en dochter van de Hertog van Bourgondië bracht ze een deel van haar jeugd door op deze plek. Door haar huwelijk met de latere Louis X le Hutin werd zij koningin van Frankrijk, maar veroordeeld voor overspel, werd ze opgesloten in het fort van het kasteel Gaillard in Normandië. Volgens de legende hebben geheime onderhandelingen, tussen de kroon en het machtige hertogdom van Bourgondië, ervoor gezorgd dat zij, na de dood van haar koninklijke echtgenoot, haar laatste jaren mocht doorbrengen in het kasteel van Couches.