In de nabijheid van de middeleeuwse stad Nolay en op de top van de rots Roche-Nolay, biedt deze statige vesting met zijn kleurrijke daken een kijkje in het romantische beeld van het hertogelijke Bourgondië. 
 

Middeleeuwse vesting met geglazuurde dakpannen

De geschiedenis van het kasteel de la Rochepot gaat terug naar de 12e eeuw, deze middeleeuwse vesting, met zijn geglazuurde dakpannen, was de woning van de Heren Pot, ridders van de Toison d’Or (Gulden Vlies) en raadsleden van de Hertogen van Bourgondië. De ruïnes van het kasteel van Rochepot, wat verwoest werd tijdens de Franse Revolutie, werden in 1893 gekocht door de echtgenote van de President van de Republiek Sadi Carnot voor haar zoon. Tevens kon zij zich door deze aankoop geheel wijden aan haar passie voor historie. De architect Charles Suisse restaureerde het kasteel identiek aan het oorspronkelijke, zich baserend op opgravingen en archiefdocumenten waardoor hij alle elementen kon behouden die vroeger voor de verdediging dienden: ophaalbrug, Barbaarse verdedingsstukken, loopmuur. Het kasteel is het laatste grote voorbeeld in Frankrijk van neogotische architectuur, een kunstwerk, in de lijn van Viollet-le-Duc en is opgenomen als Historisch Monument. Het kasteel is nog altijd eigendom van de familie Carnot. 

Bezoek

Tijdens uw bezoek, ontdekt u de kapel, de wachtzaal, de keuken, kamers met kleurrijke muurschilderingen, Gotische en Renaissance meubelen. Op de binnenplaats ziet u een put van 70m diep, direct in de rots gehouwen. 

Bijzonder

De Chinese kamer, gelegen in één van de torens is een ceremonieel geschenk van de laatste keizerin van China, TSEU-HI aan president Sadi Carnot.